Damlama Sulama Malzemeleri

Damlama sulama malzemeleri ana boru, lateraller, yan ana boru ve kontrol ünitesi ve damlatıcılar olmak üzere   kalemlere  ayrılabilir. Boyut ve özelliklerinin çeşitliliğinden  kullanıcılara  büyük olanaklar sağlar. Damlatıcıların belirli bir düzende üzerine bağlandığı yumuşak boru uzantısına lateral denmektedir. Yumuşak borular kullanılır. Ana boru hattı kaynaktan aldığı suyu yan ana boru hatlarıyla lateral borulara iletilmesini sağlayan  kontrol ünitesinden süzülerek geçen suyun başta ana boru hattıyla yan ana borulara iletilmesini sağlar. Yan ana boru hattı ; ana boru hattından suyu alıp üzerinde damlatıcıların bulunduğu boruya suyu iletendir. Bazı damlama sulama sistemlerinde toprak üstünden bazı sistemler de ise toprak altından gider. Genellikle sert borular kullanılır. 

Kontrol ünitesi ; suyun süzülmesini sağlayan, suyun basıncının kontrolünün sağlandığı vanaların ve gübreleme tankının bulunduğu mekanizmadır . Kontrol ünitesi içerisinde kaba, ince ve çok ince (elek süzgeç) süzgeç olmak üzere 3 çeşit süzgeç bulundurmaktadır. Kontrol filtresinin koyulacağı yer kuru nemsiz ve korunaklı bir yer  olmalıdır. Damlama sulama sistemlerin kurulumu başlanmadan arazinin yapısı  toprağın özellikleri ve var olan suyun durumu inceleniyor. Suyun kirlilik durumu incelenerek uygun filtre seçimi yapılıyor. Damlama sulama sistemlerinin ana merkezi  olan filtreler az basınç ile suyu süzmektedir. Damlatıcıların bulunduğu su geçiş kanalları çok dar imal edilmektedir. Bu da laterallerin çok çabuk tıkanmasına sebep olmaktadır. Tıkanması halinde sulama damlama sisteminin işlevinin yitirmesine sebep olur. Bu sebeple damla sulama sistemleri için filtrelerin önemi oldukça fazladır. Kullanılacak filtreleme alanında  suyun kirliliğine ve basıncına uygun manometre, geri tahliye vanası ve basınç sabitleme vanaların da bulunması gerekir. Filtreler suyun içinde var olan  katı maddelerin laterallere geçmesini engelleyip , dışarıya atılmasını sağlamaktır. Damla sulama sisteminin tıkanmaması için filtrelerin düzenli kontrol ve temizliği yapılmalıdır. Filtre temizliği ; manuel temizleme, ters yıkamalı temizleme ve otomatik sistem olarak 3 şekilde sağlanır.

Manuel temizleme; geri yıkanması mevcut olmayan sistemlerde filtreler sökülüp temizlenerek  tekrar takılır. Sistem çalışması kontrol edilir. Ters yıkamalı temizleme; tahliye vanaları açılarak ters yıkama yapılması sağlanır. Böylelikle filtre de birikmiş olan katı maddelerin dışarıya atılması sağlanır. Otomatik yıkama; sistemdeki basınç farklılıklarından dolayı elektronik olarak yapılan temizleme işlemidir. Damla sulama sisteminde kaliteli borular seçilmesi ve profesyonel kişiler tarafından kurulumunu yaptırmaya özen göstermelidir. Ayrıca filtrelerinin  temizlenmesi ve gerekli bakımlarının belirli aralıklarla yapılması gerekmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Antalya Temizlik Şirketleri

Gaziantep SEO Hizmetleri

Bahariye Halı